Sdružení Legalizace.cz rozdává nemocným lidem semínka léčebné marihuany

24.11.2011 21:10

Semillas de Marihuana 24. listopadu 2011 v Praze – Občanské sdružení Legalizace.cz zahajuje čtvrtý ročník kampaně Semínka seniorům, jejímž cílem je podpořit všechny plnoleté občany, kteří si chtějí vypěstovat marihuanu pro vlastní léčbu. Kampaň každoročně reaguje na neustálý zájem pacientů mnoha závažných onemocnění, kteří v léčebném konopí nacházejí úlevu od svých chorob. Protože se však marihuana nedá v naší zemi legálně získat, nezbývá dnes nemocným lidem než riskovat a nakupovat předražené konopí neznámé kvality na černém trhu.

Legalizace.cz odmítá této situaci nečinně přihlížet a nabízí nemocným lidem způsob, jak si levné a kvalitní léčebné konopí mohou obstarat svépomocí. Proti čestnému prohlášení sdružení daruje  každému plnoletému žadateli semínka marihuany a informace, jak konopí pěstovat, zpracovávat a dále využívat jako léku. Akce začíná na stánku sdružení na letošním mezinárodním konopném veletrhu Cannafest 2011, který se koná ve dnech 25. až 27. listopadu 2011 na pražském výstavišti v Holešovicích.

 

„Ačkoliv je pěstování marihuany pro potřebu samoléčby dle současné legislativy nelegální a pacientovi při pěstování do pěti rostlin hrozí pokuta až patnáct tisíc korun, je zřejmé, že mnoho nemocných lidí je ochotno v zájmu vlastního zdraví toto riziko podstoupit. Svědčí o tom počet žadatelů, kteří nám o semínka do dnešního dne napsali. Jsou to převážně senioři z celé republiky a je jich více než dva tisíce,“ uvedl k úspěšné akci Robert Veverka, předseda sdružení Legalizace.cz.

 

V září letošního roku vznikla komise odborníků, která se legalizací léčebného konopí zabývá, a která do konce roku hodlá předložit řešení, jak marihuanu pacientům co nejdříve zajistit. Podle předsedy komise, děkana 1. lékařské fakulty UK, Tomáše Zimy, vznikne registr pacientů a certifikované pěstírny léčebného konopí. Pokud projednávání nové legislativy půjde hladce, mohlo by být léčebné konopí v lékárnách v polovině roku 2012[1]. Otázkou zůstává, zda se povede tento termín dodržet a jak administrativně a finančně náročný takový systém pro pacienty nakonec bude.

 

Léčebné účinky konopí jsou podle expertů a lékařů jednoznačně vědecky prokázané u mnoha závažných onemocnění, jakými jsou především roztroušená skleróza, Parkinsonova nemoc, Tourettův syndrom, Crohnova choroba, anorexie, zelený zákal, lupénka, astma, nechutenství nebo deprese a epilepsie.

 

„Všichni dospělí lidé, a to nejen u nás, ale na celém světě, mají právo svobodně pěstovat a držet jakékoliv rostliny pro osobní potřebu, obzvlášť pokud to může zlepšit jejich zdravotní stav,“ dodal ke kriminalizaci léčebného konopí Veverka.

 

zdroj: legalizace.cz