Výzkum prokázal, že pro léčbu rakoviny je marihuana přínosem

24.11.2011 21:16

marijuana_aeskopulos Ztráta chuti k jídlu je běžné mezi pacienty s rakovinou, a to buď proto, že rakovina sama nebo její léčba ovlivňuje chuť a vůni, což nakonec vede ke snížení požitku z jídla. To vede ke ztrátě váhy a proto dostatečný příjem potravy je důležitou součástí léčby rakoviny.

Výzkumní pracovníci v Kanadě udělali výzkum u 21 dospělých pacientů s pokročilou rakovinou (kromě rakoviny mozku). Všichni byli buď léčeni chemoterapií. Jedenáct pacientů dostalo perorální kapsle s obsahem delta-9-tetrahydrocan­nabinolu (THC) – hlavní psychoaktivní složka marihuany – a osm pacientů bylo přiděleno do kontrolní skupiny, která dostávala placebo tobolky. Aktivní kapsle obsahuje 2,5 mg THC.Léčba trvala 18 dní.

Z dotazníků vědci zjistili, že většina (73%) THC-léčených pacientů hlásila zvýšené lepší celkové hodnocení potravin ve srovnání s pacienty, kteří dostávali placebo (30%). Většina pacientů léčených THC-(64%) mělo zvýšenou chut k jídlu, u tří pacientů (27%) léčba neprokázala žádnou změnu, a jedna pacientova data byla neúplná. THC pacienti měli tendenci zvýšit podíl bílkovin ve stravě a 55% jich uvedlo, že oblíbená jídla chutnala lépe, zatímco žádný z pacientů ve skupině s placebem nehlásil zvýšenou chuť na tyto potraviny. (Pacienti s rakovinou často zjišťují, že maso voní a chutná nepříjemně, a proto ho jedí méně).

Kromě toho, u THC pacientů byla lepší kvalita spánku a relaxace, než ve skupině s placebem.

Dr. Wendy Wismer, docent na University of Alberta (Edmonton, Kanada), který studii vedl, řekl: "Toto je první kontrolovaná studie, která ukazuje, že THC zvyšuje chuť k jídlu u pacientů s rakovinou, stejně jako jim pomáhá spát a lépe odpočívat. Naše závěry jsou důležité, protože neexistuje uznávaným způsobem léčba pro chemosensorní změny, které zažívají pacienti s rakovinou. Jsme nadšeni možností, které THC nabízí ke zlepšení požitku pacientů z jídla.

„Je velmi důležité, aby se tyto problémy řešily, jak ztráta chuti k jídlu tak i změny v chuti a vůni vedou k nedobrovolnému snížení hmotnosti a snížení individuální schopnosti tolerovat léčbu a zůstat zdravý. Kromě toho je při rakovině sociální požitek z jídla výrazně snížen a kvalita života je tím ovlivněna.“

 

Zdroj: Záhady zdraví